Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: «Πιστεύω πως οι αλλαγές είναι προς την ορθή κατεύθυνση αλλά τα οφέλη θα τα δούμε σε βάθος χρόνου»

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κας. Γεωργίας Κωνσταντίνου-Παναγιώτου:

 

Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία.

Είμαι δικηγόρος από το 2004. Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία CONSTANTINOU, PANAYIOTOU & CO LLC -GCPLAW, από το 2006. Είμαι εκλελεγμένο Μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), διορισμένη ομόφωνα από το Συμβούλιο ως Εκπρόσωπος Τύπου. Παράλληλα είμαι η Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Δικηγόρων του ΠΔΣ και επόπτης της Επιτροπής Εταιρειών. Έχω αποκτήσει την πιστοποίηση της ειδικής στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας (CRMS-RS).Δίδαξα Εμπορικό Δίκαιο και Δίκαιο Καταπιστευμάτων στο Τμήμα Νομικής του European University Cyprus (2011-2015). Είμαι Σύμβουλος Αφερεγγυότητας. Είμαι επίσης Πρωτεργάτης Εγκαθίδρυσης και μέλος του ΔΣ του Δικτύου Κοινωνικής Στήριξης Ορεινών Περιοχών. Συμμετέχω ως Μέλος στο Advisory Body του Εuropean Lawyers Foundation, εκπροσωπώντας τον ΠΔΣ. Εξειδικεύομαι στο Εταιρικό Δίκαιο, στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο των Συμβάσεων, στα Καταπιστεύματα, στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και στο Εμπορικό Δίκαιο.  Είμαι πτυχιούχος Νομικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με LLM στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο (Πανεπιστήμιο Leicester, UK), με υποτροφίες. Το 2001, ολοκλήρωσα με επιτυχία δύο πιστοποιημένα προπτυχιακά μαθήματα στις Διεθνείς Σχέσεις καθώς και Εγκλήματα πολέμου/γενοκτονίες (Harvard University, DCE). Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λεμεσό, είμαι απόφοιτος του Λανιτείου Λυκείου Α’ και ζω στη Λευκωσία από το 2005. Είμαι παντρεμένη με τον δικηγόρο Πάνο Ν. Παναγιώτου και έχουμε δύο κόρες.

 Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στο να θέσετε υποψηφιότητα για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

 Επαναδιεκδικώ εκλογή στη θέση μέλους του Συμβουλίου γιατί αισθάνομαι πως έχω τον χρόνο, την όρεξη και την εμπειρία να συνεχίσω να προσφέρω μέσα από τον ΠΔΣ. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τρία χρόνια στο Συμβούλιο του ΠΔΣ, πιστεύω πως (συν)εργάστηκα στο ακέραιο και υπεύθυνα για το καλό των δικηγόρων και της Δικαιοσύνης και με ωφέλιμο τρόπο για το σύνολο της νομικής κοινότητας. Επαναδιεκδικώ εκλογή για να συμβάλω με τους συναδέλφους μου στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως δικηγόροι. Παράλληλα προτίθεμαι εφόσον εκλεγώ, να εργαστώ και για την ολοκλήρωση άλλων εκκρεμών εγχειρημάτων όπως ο Νομικός Γραμματισμός, το Ταμείο Υποτροφιών, αλλά και για τα προβλήματα των Νέων Δικηγόρων με τα οποία ασχολήθηκα ειδικότερα και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων δικηγόρων. Πιστεύω πως ο ΠΔΣ πρέπει να εκπέμπει ένα υψηλό και σοβαρό επίπεδο δημόσιας παρουσίας και λόγου, να προστατεύει τη νομική κοινότητα επιλύνοντας προβλήματα αλλά ταυτόχρονα να στέκεται εμπράκτως στο ύψος των περιστάσεων ως θεσμός, προάγοντας τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να εργάζομαι.

Ποια θα ιεραρχούσατε ως πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και πως προτίθεστε να τα αντιμετωπίσετε;

Ανάμεσα στα διάφορα προβλήματα που απαριθμούνται, θα ήθελα να εστιάσω ειδικά στο ζήτημα της αύξηση της δικηγορικής ύλης, κυρίως στην περίοδο που διάγουμε. Θεωρώ πως είναι κορυφαίας σημασίας. Απαιτείται πολυδιάστατη συμβολή και γνώση από τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων, δημιουργικότητα και συνεργασία μεταξύ μας για να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε πεδία όπου θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε νέα δικηγορική ύλη. Τα φορολογικά ζητήματα, η διαμεσολάβηση και η εναλλακτική επίλυση διαφορών ειδικά σε μικροδιαφορές, καθώς και συνεργασίες με το κράτος για γρηγορότερη παροχή υπηρεσιών προς τους διοικούμενους, είναι μόνο κάποια από τα πεδία που μπορούν να δημιουργήσουν νέα δικηγορική ύλη. Τόσο για τα μεγάλα γραφεία αλλά ειδικότερα και για τα μικρότερα γραφεία και τους νέους δικηγόρους. Είναι σημαντικό να έχουμε αντανακλαστικά ως ΠΔΣ και συνεχή επιδίωξη για εντοπισμό πεδίων δημιουργίας νέας δικηγορικής ύλης.

Επιπρόσθετα ο ΠΔΣ οφείλει να πρωτοστατήσει στην προώθηση της Κύπρου ως κέντρου υπηρεσιών. Οι αλλεπάλληλοι κλυδωνισμοί έχουν γονατίσει κυριολεκτικά τον τομέα υπηρεσίων και ο ΠΔΣ οφείλει να αναπτύξει άμεσα τα αντανακλαστικά του, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και κατάρτιση των μελών του, ώστε να προτείνει δράσεις και να προτάξει όραμα, να δημιουργήσει συνέργειες, να πάρει πρωτοβουλίες και να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου οικονομικού μοντέλου για την Κύπρο. Ειδικότερα θεωρώ πολύ σημαντική αφετηρία την φορολογική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη και για την οποία έχω συνεργαστεί τα τελευταία τρία χρόνια εκπροσωπώντας τον ΠΔΣ σε διαβουλεύσεις μαζί με τους συναδέλφους μου. Τέλος σκοπεύω να επαναλάβω την πρόταση που κατέθεσα τον Μάη του 2021 και αποτελεί μέρος των πρακτικών συνεδρίασης του Συμβουλίου, για αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του εποπτικού ελέγχου AML. Είχα εισηγηθεί τότε την αλλαγή φιλοσοφίας κατά τον επιτόπιο εποπτικό έλεγχο όπου αντικείμενο του ελέγχου να είναι η οριζόντια εφαρμογή επαρκών διαδικασιών από τον εποπτευόμενο παρά ο διεξοδικός κάθετος έλεγχος πελατών του. Είναι πεποίθησή μου πως ο στόχος δεν είναι η εξεύρεση του ενός ελλιπούς εγγράφου αλλά ο εντοπισμός κενών στις διαδικασίες και στην κουλτούρα ενός γραφείου ώστε να γίνει η απαραίτητη καθοδήγηση για βελτίωση.

Με ποιο τρόπο ο Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα θέματα δικαιοσύνης;

 Με την διατήρηση αγαστών σχέσεων συνεργασίας με Πολιτεία και εταίρους και με την προαγωγή ουσιαστικών θέσεων και προτάσεων. Ο ΠΔΣ έχει συνεισφορά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Σίγουρα δεν κατέχει εκτελεστική εξουσία ούτε νομοθετική.  Όμως και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και μέσα από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της Βουλής στις οποίες συμμετέχει ως εμπλεκόμενο μέρος, συμβάλλει ουσιαστικά ως επιστημονικό κυρίως σώμα στο διάλογο που αφορά την Δικαιοσύνη. Ειδικά σε νομοσχέδια και προτάσεις νόμου στις διάφορες επιτροπές της Βουλής. Προσωπικά ενεργούσα, μαζί με τον Αντιπρόεδρο του ΠΔΣ, ως σύνδεσμος του ΠΔΣ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου και αναπτύχθηκε μια στενή συνεργασία κατά την θητεία και των τριών Υπουργών, προβάλλοντας τις θέσεις του ΠΔΣ. Εκπροσώπησα επίσης τον ΠΔΣ σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής σε καίρια ζητήματα προασπιζόμενη τον ΠΔΣ και τους δικηγόρους, πχ στα θέματα κυρώσεων ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών. Γνωρίζω λοιπόν από πρώτο χέρι τα οφέλη της συνεργασίας του ΠΔΣ με τους εταίρους και ξέρω πως ο ΠΔΣ έχει εμπράκτως αποτελέσει ένα χρήσιμο μοχλό πίεσης προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου αλλά και της Δικαιοσύνης στην Κύπρο με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη μεταρρύθμιση της ανώτατης δικαστηριακής βαθμίδας στην οποία συνέβαλαν διαχρονικά τα Συμβούλια του ΠΔΣ, ειδικά της τελευταίας δεκαετίας.

 Συμφωνείτε με τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης;

Πιστεύω πως οι αλλαγές είναι προς την ορθή κατεύθυνση αλλά τα οφέλη θα τα δούμε σε βάθος χρόνου. Πιστεύω επίσης πως αργήσαμε να λάβουμε μέτρα ως χώρα και η κατάσταση με την απονομή δικαιοσύνης δημιούργησε άλλες πρακτικές επιπλοκές, δυσεπίλυτες.  Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πάρα πολλά για να μπορούμε να μιλάμε για απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο που να ικανοποιεί τον πήχη ενός απόλυτα λειτουργικού κράτους δικαίου, στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Εξάλλου τα μεγαλύτερα προβλήματα του backlog εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια βαθμίδα, με πάνω από 40,000 υποθέσεις καθυστερημένες.

 Ποιες οι απόψεις σας για τις σχέσεις των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

Οι τοπικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι αποτελούν μέρος του ΠΔΣ. Είναι σαν τα πόδια και τα χέρια ενός ανθρωπίνου σώματος. Ο ΠΔΣ χρειάζεται τους τοπικούς συλλόγους για να μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Αποτελούν όλοι μαζί ένα ενιαίο οργανισμό που θα πρέπει να λειτουργεί συνεργατικά και με συναίσθηση κοινής πορείας και κοινών στόχων.  Σε αυτά τα πλαίσια και με αυτό τον γνώμονα, θα πρέπει πάντα να εργαζόμαστε και να λειτουργούμε όλοι όσοι έχουμε εκλεγεί με την ψήφο και εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας. Αυτό έπραξα τρία χρόνια και αυτό προτίθεμαι να πράξω και τα επόμενα τρία, εάν επανεκλεγώ.

 Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη δική σας υποψηφιότητα;

Σέβομαι και εκτιμώ όλους τους άξιους υποψήφιους συναδέλφους που διεκδικούν μια θέση στο Συμβούλιο του ΠΔΣ, είτε υπηρετούν ήδη στο Συμβούλιο είτε είναι νέο αίμα. Δεν θα προτάξω επομένως ως πλεονέκτημα την εμπειρία των τριών χρόνων που έχω  σε διάφορα θέματα. Είμαι σίγουρη πως είτε με προηγούμενη εμπειρία είτε χωρίς, δεν περισσεύει κανείς, εφόσον έχουμε την καλή διάθεση να προσφέρουμε ανιδιοτελώς και να υπηρετήσουμε με αφοσίωση ένα απαιτητικό χώρο όπως αυτό της Δικαιοσύνης. Προσωπικά δηλώνω έτοιμη, εφόσον με τιμήσουν οι συνάδελφοί μου με την ψήφο τους, να συνεργαστώ με όλους με εργατικότητα και ακεραιότητα.

Τρία χρόνια μέσα στο Συμβούλιο, ως μέλος αλλά και ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΔΣ με δημόσια παρουσία και λόγο, πιστεύω πως έχω αποδείξει πως έχω άποψη, έχω φωνή ακόμα και στις πιο απαιτητικές περιστάσεις (πανδημία, κυρώσεις κλπ), δεν υπολογίζω προσωπικό κόστος, ενεργώ με αίσθημα ευθύνης προς τους συναδέλφους μου, και αυτό που πιστεύω, το υπερασπίζομαι. Έτσι λοιπόν και τώρα, είμαι έτοιμη να θέσουμε νέους κοινούς στόχους και να δουλέψουμε συλλογικά για να πάρουμε τον ΠΔΣ μπροστά.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,